Hoe kan je ontspannen in een tijd dat je met of zonder mensen om je heen dagen, weken, misschien wel maanden in je huis moet doorbrengen? Dat valt soms niet mee. Hieronder een aantal tips:

  • Probeer je ritme er in te houden ook al kan je niet werken. Ik weet dat valt niet mee. Zelf werk ik nu ook niet omdat de salon is gesloten en voor mijn gevoel is het net een hele lange vakantie, maar ritme is het beste wat je er in kunt houden. Dus wekker op de normale tijd (misschien zelfs iets eerder) en actie!!
  • Vind je het leuk of heb je interesse, begin dan je dag met yoga en een meditatie. Ontzettend goed om je hoofd leeg te maken en je lichaam alvast op te warmen en wakker te maken voor de dag. Zelf begin ik, nadat mijn man alvast naar beneden is gegaan, met een meditatie van 30 minuten. Wat!!!! zal je misschien zeggen, maar ook ik ben jaren geleden begonnen met รฉรฉn minuut stilzitten, dus daag jezelf uit. Iedere dag weer iets langer. Op mijn meditatiekussen zit ik dan in mijn tiny slaapkamer in stilte of met een begeleidende meditatie. Daarna ga ik naar beneden om wat yoga oefeningen te doen. Soms ga ik voor een korte versie en de andere keer een lange versie. Dit doe ik via YogaTv, mijn yogajuf of een zelfverzonnen serie. Omdat ons huis geen extra ruimte heeft, doe ik yoga in de woonkamer. Met of zonder thuiswerkende man aan de eettafel ๐Ÿ™‚
  • Pak dan een glas warm water met het liefst een schijfje citroen. Drink wel met een rietje voor de bescherming van je tanden. Dan ga je douchen. Maar niet zomaar douchen. Nee een echte opkikkerdouche. Wat is dat, vraag je jezelf natuurlijk af. Ik zal het je uitleggen. Een opkikkerdouche (nieuw woord door mijzelf bedacht ๐Ÿ˜‰ ) houdt in dat je de temperatuur van je douche steeds kouder gaat zetten. Waarom??? hoor ik je denken. Ik zal het je vertellen; omdat koud douchen voor veel dingen goed is. Denk aan je bloedcirculatie, het reguleren van je temperatuur, je lymfeklieren, je immuunsysteem, gewichtsverlies en je huid. En dat allemaal in een paar minuten douchen. Doe het wel iedere dag, want dan heeft het echt zin en wordt je er steeds beter in. Zelf begin ik erg warm. Ik hou ervan na mijn ochtendritueel lekker warm te douchen. Rond de 45 graden. Dit bouw ik af naar 38, 30, 25 en als ik er zin in heb, zelfs naar 20 graden. Maar dat is nog niet vaak gebeurd, haha. Uiteraard heb ik dit niet direct de eerste keer gedaan. Iedere keer een paar dagen je lichaam laten wennen en dan weer een paar graden naar beneden. Bij de laagste temperatuur ga ik zelfs een beetje dansen en zingen, want dat is zooooo koud, maar ook erg lekker en een uitdaging. Begin wel altijd onderaan, naar het hart toe. Na het douchen tintelt nog heel je lichaam en voel je je energiek, fris, vrolijk en ontspannen. Hoe ver kan jij gaan? Ik zeg: Doen!!
    Oh ja, vergeet niet de kraan weer op de juiste temperatuur terug te zetten voor je huisgenoten. Ook zij willen warm beginnen ๐Ÿ™‚
  • Begin dan aan je koffie of thee en eventueel je ontbijt.
  • Maak je dagplan. Ga je werken, dan start je hiermee, maar las wel de juiste pauzes in. Leuke en fijne ontspanningsoefeningen volgen binnenkort. Lunch op de gebruikelijke tijd, neem je koffiepauzes en loop in plaats van naar de kopieermachine, naar je zoon/dochter, man/vrouw, de tuin noem het maar op. Maar ga van je werkplek weg en maak eventueel een praatje. Heb je geen of nauwelijks werk, maak dan een dagplan met wat je deze dag wilt doen, de tijd en hoe lang. Maak je lijst niet te lang, want een werkdag duurt maar 8 uur inclusief pauzes en praatjes. Na je werk maak je een klein of groot rondje in de buurt en ben je klaar voor de avond. Probeer eens de ontspannende gezichtsbehandeling om ook je avond ontspannen door te brengen. Klik hier om een kijkje te nemen hoe je dit kunt doen.

Als je deze lijnen volgt, geloof ik oprecht dat je het echt wel gaat redden en dat je er positief uitkomt met een tintelend, ontspannen, lenig, zen gevoel. Mij is het tot nu toe gelukt en zie ik alles nog positief tegemoet, ondanks dat ik nu geen werk heb, maak ik er het beste van. Jij ook?

Succes ermee! Blijf gezond en lief voor je huisgenoten ๐Ÿ™‚